پخش زنده
امروز: -
ملخ صحرایی آفتی است که اگر به موقع با آن مقابله نشود می تواند بحران غذایی را در کشور دامن بزند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان، در اوایل اسفند ماه ، کشاورزان شهرستان آبادان از وجود ملخ های پراکنده در مزارع خود در منطقه قمیجه خبر دادند .
همین امر موجب شد تا مسئولان ذیربط گروه های پایش ملخ را در منطقه فعال کنند . زیرا در سالهای گذشته نواحی جنوبی کشورمان چندین بار مورد هجوم ملخها قرار گرفته بودند و خسارتهایی نیز به کشاورزان وارد شد.
در روز 18 اسفند ماه نیز کشاورزان و شهروندان آبادانی با هجمه عظیم ملخهای صحرایی مواجه شدند و اگر وزش باد شدید این ملخها را به سمت بیابانهای عراق نمی کشاند قطعا خسارت زیادی به نخیلات منطقه وارد می شد.
در پی آن عکسها و فیلمهای فراوانی از هجوم ملخها در آبادان در فضای مجازی منتشر شد و حتی این ملخ ها باند فرودگاه آبادان را نیز پوشانده بودند که به گفته خانم پروانه سهرابی رییس فرودگاه بین المللی آبادان در جلسه ستاد بحران ، وجود این ملخ ها هم می توانند به موتور هواپیما آسیب بزنند و هم می تواند برای فرود و ترمز هواپیما دردسر ساز شوند.
خانم شریفی کارشناس اداره کشاورزی آبادان در مورد این ملخ ها گفت: منشا این ملخها کشوهای عربستان و کویت هست. این ملخ ها هرگونه سبزینه را می خورند ومی توانند به مزارع، باغات، مراتع وجنگلها خسارت سنگینی واردکنند. نکته قابل توجه در مورد این ملخها اینکه می توانند با کمک بادی به سرعت 25 تا 30 کیلومتر تا 200 کیلومتر جابجا شوند..
حال با توجه به اینکه آبادان ۱۳ هزارو ۲۰۰ هکتار زمین کشاورزی و بیش از ۲ میلیون اصله نخل خرما دارد ، هجمه ملخها می تواند خسارتهای چند صد میلیاردی برای منطقه به بار آورد . البته اگر چاره ای اندیشیده نشود.
هجوم ملخ ها به خوزستان
هجوم ملخها به جنوب خوزستان مسئولان استانی را نیز به عکس العمل واداشت. استاندار خوزستان در این زمینه گفت: که این فقط شهرستان آبادان نبود که مورد هجوم ملخ ها واقع شده بلکه شهرهای آبادان، هندیجان، ماهشهر، بهبهان و شوش در معرض خطر حمله ملخها قرار دارند .
غلامرضا شریعتی شدت حمله ملخ ها به استان را بیشتر از سال گذشته اعلام کرد و افزود: موضوع ملخها، مسئله مهمی است چرا که ارتباط مستقیم با مواد غذایی دارد و علاوه بر این ماحصل زحمت چندین ماهه کشاورزان است که جزء اقشار آسیب پذیر جامعه هستند . با توجه به اینکه سیل سال گذشته نیز خسارتهای زیادی به کشاورزان خوزستانی وارد کرد ، امسال باید تا آنجایی که در توان ما است از محصولات کشاورزی در برابر هجوم ملخها محافظت و مراقبت کنیم.
هجوم ملخها شدیدتر از سال گذشته
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در این مورد هجوم ملخ ها گفت: با هجوم ملخ ها در دسته های ۷ تا 10 کیلومتری به مزارع خوزستان شرایط بسیار نگرانکننده شده و می تواند به ۲۰۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی خسارت و آسیب جدی وارد کند.
و کیخسرو چنگلوایی گفت: وضعیت هجوم ملخ امسال متفاوتتر از سال گذشته بوده و ملخها در دسته هایی با جمعیت بیشتر هجوم آورده اند چنانچه پیشبینی میشود تعداد ملخهای مهاجم به خوزستان 7 برابر سال گذشته باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان همچنین افزود: این ملخ ها استعداد تشکیل دسته به ابعاد 30 تا 40 کیلومتر را نیز دارند و میزان تغذیه آنها 60 تا 150 هزار تن در روز است.
با چنین آماری میتوان تصور کرد که اگر به سرعت با هجوم این ملخها مقابله نشود می توانند روزانه چه خسارت سنگینی به کشارزی منطقه و کشورمان وارد کنند .
مبارزه با آفت ملخ در خوزستان به روش شیمیایی
قطعا به محض مشاهده ملخها در منطقه مسئولان به فکر مقابله با این مهمان ناخوانده افتادند لذا بهترین راه برای مقابله با این حشرات ، به رغم مشکلاتی زیست محیطی که میتوانست ایجاد کند، مبارزه شیمیایی و سم پاشی تشخیص داده شد .
محمد جواد اشرفی مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: با توجه به حجم زیاد ملخ ها باید برخورد شیمیایی با هجوم ملخ ها را بپذیریم، گرچه استفاده از سموم به طور مستقیم می تواند بر روی سلامت انسان تاثیر سوء بگذارد و همچنین برای چرخه غذایی نیز مشکلاتی را ایجاد کند اما راهی بهتر و سریع تر از سمپاشی برای مبارزه با ملخها وجود ندارد.
آبادان خط مقدم مواجه با ملخ ها
آبادان یکی از اولین شهرهایی بود که ملخهای مهاجم در روستاهای اطراف آن مشاهده شد . مسئولان با راه اندازی گروه های پایش خود را برای مقابله با این آفت بزرگ آماده کردند .
فرماندار ویژه آبادان در این زمینه گفت :گروه های سمپاش برای مقابله با ملخها از آمادگی خوبی برخوردار هستند و از هواپیماهای سمپاش و نیز پهپاد نیز برای مقابله با این آفت استفاده خواهد شد.
سید زین العابدین موسوی از آمادگی فرودگاه آبادان برای پذیرش هواپیماهای سمپاش خبر داد و افزود : ادارات گمرک، شیلات ، بندر ، مرزبانی و بخشداران آمادگی خود را برای پایش هجوم ملخ ها اعلام کرده اند .
وی با بیان اینکه نیروهای بسیج نیز آماده همکاری برای مقابله با آفت ملخ هستند گفت: پالایشگاه آبادان نیز تامین سوخت پهپادها و نیز هواپیماهای سمپاش را تقبل کرده و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
گرچه اقداماتی برای مبارزه با ملخ های مهاجم در آبادان و خوزستان آغاز شده است اما ظاهرا این اقدامات تا کنون چندان موثر نبوده است . مشاهدات عینی در نخلستانهای ابادان نشان دهنده وجود دسته جات پراکنده اما فراوان ملخهاست که در حال رفع گرسنگی خود هستند و میتوانند به نخیلات صدمات جبران ناپذیری وارد کنند.
در مبارزه با ملخ زمان بسیار مهم است
باید دانست که به گفته کارشناسان مبارزه با ملخ باید به سرعت انجام شود و زمان بسیار مهم است زیرا بنا به گفته خانم شریفی کارشناس جهاد کشاورزی ملخ ها با دو گرم وزن قادر هستند حداقل به اندازه وزن خود از محصولات باغی و زراعی تغذیه کنند .
وی گفت: حال برخی دسته جات ملخ تا 50 میلیون از این نوع حشره را در خود جای داده هست و این 50 میلیون حشره وقتی هر کدام روزانه به اندازه وزن خود از محصولات باغی و کشاورزی بخورند چه خسارت سنگینی به کشاورزی منطقه و کشور وارد می شود. از طرفی این ملخها با جثه کوچکی دارند قادر هستند مسافت بسیار طولانی را طی کند لذا باید کار نابود سازی و سمپاشی آنها سریع انجام شود در غیر اینصورت علاوه بر اینکه خسارت سنگینی به کشاورزی منطقه وارد می شود به سرعت به نقاط دیگر جابجا می شود و به سایر نقاط نیز آسیب می رسانند.
از طرفی نباید از یاد برد که فقط با سمپاشی هوایی آنهم با هواپیمای سمپاش میتوان به مقابله با این آفت بزرگ برخاست و سمپاشی زمینی تاثیر بسیار کمی دارد. این درحالی است که هواپیماهای سمپاش برد زیادی ندارند و قادر نیستند مسافت زیادی از فرودگاه آبادان فاصله بگیرند لذا بنا به گفته شهیب زاده رییس جهاد کشاورزی آبادان باید در نزدیکی اروندکنار نیز فرودگاه خاکی برای هواپیمای سمپاش ایجاد شود و منطقه آزاداروند هم برای ایجاد این فرودگاه خاکی بودجه لازم را ندارد.
حال کشاورزان آبادانی هستند و سمپاشی زمینی و نیز سمپاشی با پهپاد که کارایی بسیار کمتری نسبت به هواپیماهای سمپاش دارند. باید اقدام عاجلی انجام شود در غیر اینصورت صد ها برابر هزینه ای که برای مبارزه با ملخ هزینه می شود ، بعدها باید برای پرداخت خسارت به کشاوری اختصاص یابد.
شاپور زبردست